(Hard)lopen in de sneeuw

(Hard)lopen in de sneeuw

februari 12, 2021 Uit Door hikeandrun

De ijskristallen op de ruit kraken licht als ik het raam opengooi. Even word ik verblind door het witte sneeuwlandschap. Ik blaas wolkjes en adem diep in. Heerlijk frisse lucht stroomt mijn longen binnen. Het begint te kriebelen. Ik wil naar buiten! En dan het liefst een rondje hardlopen. Maar is dat wel verantwoord nu in de kou met een pak sneeuw? Ik besluit de gok te wagen. Warm aankleden en ‘it giet oan’! Ook van plan een rondje te hardlopen of wandelen? Lees hieronder mijn tips.

Laagje voor laagje
Beter drie dunne laagjes dan één dikke trui. Ik trek voor mijn rondje (bij -7C) een thermoshirt met lange mouwen aan, daaroverheen nog een shirt met lange mouwen en een thermojasje. Ook nodig: een col (of buff) om je nek, handschoenen en een hoofdband of muts. Vooral het laatste onderdeel is belangrijk, want de meeste warmte verlies je via je hoofd. Warm inpakken dus! Tot slot smeer ik mijn lippen in met een laagje vaseline, dat beschermt tegen de kou en uitdroging.

Schoenen met grip
Over het algemeen hebben de meeste hardloop- en wandelschoenen wel een redelijk profiel. Ga je echt veel over sneeuw of onverharde stukken? Dan kun je ook voor trailschoenen kiezen. Maar als je grotendeels op asfalt loopt en af en toe een stukje bos of berm meepakt, kun je prima uit de voeten met gewone hardloopschoenen (doe ik ook). Trailschoenen dempen minder goed, dus dit is niet aan te raden voor je gewrichten als je route grotendeels over de verharde weg is.  

Pas je training aan
Laat je schema even los en forceer niet. Een snelle (interval)training is nu wellicht niet zo handig, tenzij je een stuk weg of fietspad vindt waar echt goed gestrooid is. De routes die ik tot nu toe heb gelopen waren echter een mix van goed begaanbare weg tot stukjes met opgevroren sneeuw (lees: ijsbaan) … dus pas je snelheid aan. Een stukje wandelen is helemaal niet erg. Liever rustig genieten van de omgeving op een laag (wandel)tempo dan een eigenwijze poging tot PR die finisht met een gebroken been. 😉

Warme choco ♡
Wat smaakt nu beter dan warme chocomelk met slagroom bij deze vrieskou? Het is ook nog eens de perfecte hersteldrank na een hardlooprondje of flinke wandeling. Dus geniet ervan en verwen jezelf!