Op weg naar mijn eigen Marathon

Op weg naar mijn eigen Marathon

augustus 23, 2020 Uit Door hikeandrun

Een jaar geleden had ik bedacht dat ik een marathon wilde lopen. Het zou de marathon van Rotterdam worden, op 5 april. De dag na mijn 30e verjaardag. Ik wilde er als extra duwtje in de rug ook een goed doel aan koppelen. Dat werd de Maag Lever Darm Stichting, omdat mijn vriend een zeldzame spijsverteringsziekte heeft. Supergemotiveerd, en een tikkeltje perfectionistisch als ik ben, hield ik mijn schema en tijden nauwlettend in de gaten. De trainingen werden langer en langer. Ik was er helemaal klaar voor! Tot ik een paar weken voor de marathon het bericht kreeg dat de marathon was afgelast vanwege Covid-19. Het evenement zou verplaatst worden naar 25 oktober, maar helaas gaat ook dit feest niet door.

En nu? Dan loop ik toch zelf een marathon!
Na april heb ik even een stapje terug gedaan met hardlopen. Ik bleef wel rennen, maar niet meer zo idioot ver. Maximaal 10 a 15 kilometer per keer. En ik kreeg er een nieuwe sportieve hobby bij: wielrennen. Ideaal om je duurvermogen te blijven trainen en een stuk minder belastend voor je rug en knieën. Fietsen vind ik best leuk, maar toch bleef het knagen. Ik miste – hoe gek het voor sommigen ook klinkt- die lange duurlopen. Urenlang hardlopen. Steeds weer een stapje verder, letterlijk. Elke week weer verbaasd zijn over wat het menselijk lichaam aankan. Want uiteindelijk kan (bijna) iedereen een marathon lopen. Het is alleen en kwestie van tijd vrijmaken en veel trainen. En mentaal een knop omzetten waardoor je urenlang achter elkaar kan én wil hardlopen.

“Urenlang hardlopen. Steeds weer een stapje verder, letterlijk.”

Een nieuw schema
Eind juni had ik mijn trainer al gevraagd om een nieuw schema voor de marathon. Met als streefdatum 25 oktober, en dan zou ik tegen die tijd wel zien of ‘Rotterdam’ doorgaat. Na de zomervakantie heb ik de draad weer opgepakt en ben ik weer aan het trainen. Dit keer voor mijn eigen marathon!  

Benieuwd naar hoe mijn marathonschema er globaal uitziet? Per week staan er 3 trainingen op het programma. Deze trainingen zijn allemaal anders qua snelheid en duur. Grofweg kent mijn schema 4 varianten qua trainingen:

  • heel langzame lange duurlopen
  • langzame duurlopen
  • lopen op marathontempo
  • intervaltraining

Lange langzame duurlopen
Zoals je ziet: het woord langzaam komt vaak voor. En dat is wat mij betreft het geheim van een marathontraining. Langzaam! Laat ik daarmee beginnen. Op zondag doe ik een heel langzame lange duurloop. Ze gaan rond de 8-9 km per uur. Deze trainingen zijn het belangrijkst. Je vergroot hiermee namelijk je duurvermogen. Je traint op lage intensiteit en een relatief lage hartslag. Hierdoor kan je lichaam wennen aan een steeds langere belasting. Zo langzaam hardlopen voelt in het begin wat onnatuurlijk, maar de kunst is dus juist om niet snel te gaan. Op die manier kun je het ook goed volhouden én genieten van de natuur om je heen! Dit zijn die megalange trainingen die je uitbouwt tot een kilometer of 30. Daarnaast zijn er langzame duurlopen (bij mij meestal op dinsdag), die mogen ietsje sneller en zijn rond de 10 km op comfortabel tempo.

“Van superlangzaam tot de longen uit je lijf rennen.”

Marathontempo en snelheid maken
Om de week wissel ik in het weekend de langzame lange duurlopen af met trainen op marathontempo. Deze trainingen zijn goed om te wennen aan het beoogde tempo van de wedstrijd. Een marathon is lang, dus wel zo handig als je een richtlijn hebt qua tempo en niet te snel van start gaat. De trainingen worden steeds langer. Want mijn lichaam moet ook dit tempo lang kunnen volhouden.

Tot slot doe ik nog één keer per week intervaltraining. Hierbij train je je snelheid. Bij deze trainingen kun je lekker losgaan en de longen uit je lijf rennen. Bijvoorbeeld 800 meter keihard gaan, en dan 200 meter wandelen of rustig uitlopen. En dat een keer of 6 tot 10 herhalen. Geloof me, dan kan opeens zelfs 800 meter een uitdaging zijn. 😉

Ben je van plan om een marathon te rennen? Maak er vooral voldoende tijd voor vrij! Want je zal (mid)dagen moeten blokken voor lange loopsessies. Op internet kun je tal van schema’s vinden. Dat kan een goede basis zijn. Maar ieder mens is anders, dus als het even kan is een schema op maat wel handig. Je kunt je daarvoor bijvoorbeeld aansluiten bij een loopgroepje van de plaatselijke atletiekvereniging.

Ps. Je kunt mijn actie voor de Maag Lever Darm Stichting nog steeds steunen! Meer info vind je op mijn actiepagina.