Hiken in Holland

Hiken in Holland

juli 16, 2020 Uit Door hikeandrun

Blijf je deze zomer in Nederland? Ook hier heb supermooie (bijna) onontdekte plekjes in de natuur waar je heerlijk kunt wandelen. Zelf ben ik op mijn wandel- of hardloopschoenen vooral mijn nieuwe omgeving in Gelderland aan het ontdekken. De Veluwe is natuurlijk een mooi en bekend natuurgebied. Maar hier kan het op een zonnige zondagmiddag ook erg druk zijn. Daarom heb ik een aantal leuke tips met routes voor je op een rijtje gezet.

Klompen aan en gaan
Mijn favoriete routes zijn de Hollandse Klompenpaden. Je vindt ze veelal in de provincies Utrecht en Gelderland. Het zijn wandelroutes dwars door het boerenlandschap, veelal op onverharde paden. Een mooie route in Gelderland is het Rijnstrangenpad. Het startpunt van deze route ligt in Oud-Zevenaar, achter het oude kerkje naast restaurant Thoen en Thans. De route gaat dwars door het natuurgebied en langs de rand van de dorpjes Pannerden en Aerdt. Je wandelt langs de uiterwaarden, over dijken, door bossen en weilanden. Ook moet je twee keer het water oversteken met een trekpondje. De route is 14 km lang. Onderweg kom je schapen, koeien, ooievaars en soms roofvogels of uilen tegen. Een avontuurlijke route die geen moment saai is!

Meer weten? Alle Klompenpaden vind je op de website www.klompenpaden.nl

Kom tot rust in een stiltegebied
Genieten van alle rust in de natuur? Wandel door een stiltegebied. Ze zijn niet zo bekend in Nederland, maar er zijn diverse stiltegebieden te vinden. Zelf ontdekte ik er ook per toeval één bij ons om de hoek, wederom bij Oud-Zevenaar (het is daar gewoon heel mooi πŸ˜‰). Als je daar over de dijk richting Loo loopt, kom je vanzelf een bordje tegen met β€˜Stiltegebied’. Hier hoor je diverse kleine Γ©n grote vogels fluiten en zie je ze in de verte broeden. Ook zie je (wilde) paarden en bizons. Als je hier nog een keer in alle rust wilt wandelen, moet je niet te lang wachten. De kans is aanwezig dat dit gebied er over een paar jaar niet meer is. Er liggen namelijk plannen om de snelweg A15 door het gebied te trekken …

Vanaf de trein langs natuurmonumenten
Op zoek naar meer routes in andere provincies? Kijk eens op de website van Natuurmonumenten. Hier kun je diverse korte en lange routes in mooie gebieden vinden door heel Nederland.

Ook de NS heeft diverse wandelroutes uitgestippeld. Handig als je met de trein komt, want het start-  en eindpunt is vanaf een NS-station.  

Welke wandelroute ga jij lopen? Of heb je nog een aanrader? Laat gerust een berichtje achter!

Veel wandelplezier!