Zuid-Afrika: beklim de Tafelberg in Kaapstad

Zuid-Afrika: beklim de Tafelberg in Kaapstad

mei 29, 2020 Uit Door hikeandrun

Ben je van plan om een keer naar Kaapstad in Zuid-Afrika te gaan? Dan mag een bezoek aan de Tafelberg niet aan je reis ontbreken. Deze beroemde berg van 1086 meter hoog lijkt bovenop zo plat als een dubbeltje, eh … tafelblad. Je kunt er met een kabelbaan naar boven. Maar wil je drukte vermijden en nóg meer genieten van het mooie uitzicht? Kies dan voor een wandeltocht omhoog!

Via Plattenklip Gorge
Hoe dichter bij de Tafelberg, hoe drukker het wordt. Jep, dit is een toeristische trekpleister (en zeker de moeite waard!). Stop niet bij de eerste en beste drukke parkeerplaats, maar rijd een eindje door. Als je de ingang van de kabelbaan eenmaal voorbij bent, wordt het steeds rustiger. Langzaam rijd je richting het domein van de sportievere toerist. Hikers! Halleluja! Er zijn diverse routes omhoog. Wij gingen via Plattenklip Gorge, een tocht van ongeveer 2 uur naar de top. Deze route is goed te doen als je een beetje conditie hebt, ook voor kinderen vanaf 10 jaar.

“Onderweg heb je uitzicht over nog meer highlights van Kaapstad, zoals Lions Head en Robbeneiland.”

Wat een uitzicht!
De route naar de top is echt prachtig. Toen wij er in december waren (wat toch een hoogseizoen in Zuid-Afrika is), was het verrassend rustig op het pad. Ook handig nu met 1,5 meter afstand houden – want dat wordt in zo’n kabelbaan wel heel lastig.  Onderweg word je getrakteerd op een fantastisch uitzicht over nog meer highlights van Kaapstad, zoals Lions Head en Robbeneiland. Er zitten zo nu en dan wel flink steile stukken in, dus goede wandelschoenen zijn geen overbodige luxe. Verder mag je officieel niet in je uppie gaan lopen, want soms is het pad even zoeken en het is verder niet beveiligd met touw of een reling, dus een misstap kan verkeerd aflopen. Wij hadden ook een keer een verkeerde ‘afslag’ genomen en kwamen terecht op een heel smal ‘pad’ met flink steile afgrond onder ons. Het bleek dus ook eigenlijk helemaal pad te zijn, dus we konden weer een eind terug (ik en mijn vriend hebben een talent voor paden zien die er niet zijn, zo waren we zelfs op de Mont Ventoux in Frankrijk een keer ‘verdwaald’).

Lions head en Kaapstad

“Ik en mijn vriend hebben een talent voor paden zien die er niet zijn.”

Tip: ga bij helder weer en neem een vest/jasje mee
Je hebt natuurlijk het mooiste uitzicht als het helder weer is. Boven en rond de berg kunnen ook echt flinke wolkenvelden blijven hangen. Als het heel bewolkt is dan mag je zelfs niet eens naar boven lopen, dus check vooraf de weersvoorspelling. Verder zou ik een vest of jasje meenemen. Onder aan de berg kan het 30 graden zijn, maar halverwege merk je al dat de temperatuur daalt. Eenmaal op de top kan het zomaar 20 graden kouder zijn en flink hard waaien! Handig als je dat wat warms aan kan trekken. Zware benen en stijve kuiten gekregen van het klimwerk? Je kunt met de kabelbaan weer naar beneden. 😊