Ontdek Montage de Lure: het onbekende zusje van de Mont Ventoux

Ontdek Montage de Lure: het onbekende zusje van de Mont Ventoux

mei 6, 2020 Uit Door hikeandrun

In onze auto toerden we van het ene dorpje naar het andere. Het ene dorpje had vooral Provençaalse pittoreske huisjes met paarsblauwe luiken voor de ramen en bloemenbakken aan de balkons. Het volgende dorpje leek meer op een verlaten skioord in Oostenrijk. Ze serveerden nog net geen sauerkraut en bratwurst. We hadden de lavendelvelden net een paar kilometer achter ons gelaten, maar het voelde alsof we een andere wereld binnen reden. Een wereld die balanceerde op de grens tussen de Provence en de Alpen. Welkom in de Alpes-des-Haute-Provence.

Auto aan de kant, schoenen aan
De wegen werden steiler en de bergen om ons heen leken te groeien. Het begon te kriebelen. Hier zou vast een mooi wandelpad voor ons liggen! Zonder plan zagen we een bordje staan met ‘Montagne de Lure’. Hm, nooit van gehoord. Zou het wat zijn? We kwamen op een klein parkeerplaatsje bij ‘Station de Lure’ en besloten een kijkje te nemen. En wat bleek: een wandelroute naar de top! Lang hoefden we niet na te denken. Wandelschoenen uit de achterbak, rugtas vullen met water en wat eten en op pad.

Verlaten paden en een schaap als metgezel
De wandeling staat vanaf Station de Lure perfect aangegeven met gele bordjes. Het is route GR6 en 5,5 kilometer naar de top (dus 11 kilometer heen en terug). In ongeveer 2,5 uur wandel je van je auto naar de top. Pluspunt: het is heerlijk rustig! We kwamen eigenlijk alleen een wild schaap tegen die ons wat verbaasd aanstaarde. Het pad is onverhard, van zand tot (losse) stenen, dus een paar goede wandelschoenen is wel fijn. Ver beneden je loopt nog een asfaltweg zigzaggend omhoog voor de liefhebber op de fiets. De top ligt op 1755 meter hoog.

Het zusje van de Mont Ventoux
De wandeltocht is heel mooi! Beginnend door het graslandschap wordt de berg hoe hoger, hoe kaler. De stenen werden steeds witter en het uitzicht alsmaar weidser. We keken elkaar aan: dit lijkt best wel op de Mont Ventoux (daar schreef ik eerder een blog over). Maar dan zonder toeristen. De light versie zeg maar. Na een paar uur slenteren door de wildernis werden we beloond op een adembenemend uitzicht. We keken neer op het gebergte van de beginnende alpen. Aan de andere zijde lag de Provence met haar bergen en de Mont Ventoux in het middelpunt. In de verte zagen we deze kale grote broer tevreden toekijken: we hadden zijn zusje gevonden.

In de buurt: wijntje in Forcalquier of Sisteron
Montagne de Lure ligt vlakbij het dorpje Saint-Etienne-les-Orgues. Hier is niet veel te beleven, maar ze hebben wel een paar simpele cafés waar je wat kunt drinken of een ijsje kopen. Zoek je nog een leuk stadje in de buurt? Binnen een uur rijd je naar Forcalquier of Sisteron. Beide steden zijn aanraders! Niet heel groot, maar wel heel gezellig. Vooral Forcalquier heeft een prachtig oude binnenstad met gezellige pleintjes en smalle straatjes. Ook een onontdekt pareltje als je het mij vraagt. Zeker een bezoek waard!

Hier kan maar één conclusie mogelijk zijn. Wil je eens wat anders dan de bekende Mont Ventoux? Ga dan voor Montagne de Lure! Het uitzicht is (bijna) net zo mooi, de weg ernaartoe heerlijk rustig. Ik zeg doen! Zowel voor wandelaars als fietsers is dit een echte topper. Na afloop lekker wat eten in Forcalquier of Sisteron.

Het kenmerkende uitzicht van Sisteron