Wandelen over vulkanen en kraters in Frankrijk

Wandelen over vulkanen en kraters in Frankrijk

maart 18, 2020 Uit Door hikeandrun

Dacht je dat je voor vulkanen helemaal naar Indonesië moest vliegen? Ze zijn dichter bij huis dat je denkt! Frankrijk kent een gebied met slapende vulkanen en oude gletsjers. Je vindt ze in de streek Cantal in de Auvergne. In het Parc Naturel Régional des Volcans d’Auvergne liggen maar liefst 80 vulkanen die op de Werelderfgoedlijst van Unesco staan. Puy de Dôme is een bekende toeristische trekpleister, maar de streek biedt ook nog onontdekte plekken …

Weg van de massa op Puy Violent
Wie naar Cantal gaat, komt ongetwijfeld overal de Puy de Dôme tegen. Een oude vulkaan van 1464 meter hoog. Een ontzettend mooi gebied, maar ook erg toeristisch. Er loopt tegenwoordig zelfs een treintje naar de top van de vulkaan (ik maak geen grap). Als je er heen gaat, kies dan in elk geval voor de wandelroute omhoog. Een stuk minder druk en je hebt onderweg mooie uitzichten. In 1,5 tot 2 uur ben je boven. Maar, hou je – net als ik- helemaal niet van massa’s toeristen? Kijk dan eens verder dan de meute! Puy de Dôme is namelijk echt niet de enige oude vulkaan in dat gebied. Wij ontdekten een wandeltocht over de Puy Violent. In de tocht van 2,5 uur bereik je de top op 1.592 meter en zijn we geen mens tegengekomen.

“Het enige wat je hoort, is de wind die langs je hoofd suist.”

Vanaf St. Paul de Salers
Vanaf onze camping in Champs sur Tarentaine rijd je in een uurtje met de auto naar St. Paul de Salers. Daar kun je de auto kwijt op een parkeerplaats. Vanaf daar loop je een stukje omhoog over een verhard pad de bossen in. Voor je de natuur ingaat, kom je nog een bar/restaurantje tegen, waar je even naar de wc kan of nog wat kan drinken. Na een stuk door de bossen, kom je uit aan de voet van de slapende vulkanen. Ze zijn met gras begroeid, waardoor je een beetje het idee hebt door de bergen te lopen die met weilanden bedekt zijn. Het pad is hier onverhard: veelal zand en gras.

“In 2,5 uur zijn we geen mens tegengekomen.”

Zigzaggend naar de top
Doordat deze route blijkbaar niet zo vaak gelopen wordt, moesten we soms even zoeken naar het pad. Verder is het niet moeilijk bewandelbaar. Eigenlijk loopt het een beetje zigzaggend naar de top. Het gaat hier en daar natuurlijk wel omhoog qua hoogtemeters, maar er zijn weinig obstakels onderweg. Wel kwamen we een kudde koeien tegen. Daar ben ik nooit zo’n fan van, als die grote beesten midden op het pad staan, maar ze waren rustig. We konden er dus langs lopen om verder naar de top te gaan. Onderweg word je al getrakteerd op steeds weidser wordende uitzichten.

Op de top
Eenmaal op de top kijk je over de andere vulkanen en kraters. Grotendeels met gras begroeid. Geen mens te bekennen. Het enige wat je hoort is de wind die langs je hoofd suist. En af en toe een loeiende koe … verder absolute stilte. Een contrast met de populaire Puy de Dôme. Dus ga je naar de Auvergne op vakantie? Vergeet dan niet een bezoekje te brengen aan Puy Violent, of één van de andere 80 slapende vulkanen.