Naar buiten, mag dat nu wel?

Naar buiten, mag dat nu wel?

maart 20, 2020 Uit Door hikeandrun

Het zal je niet ontgaan zijn. COVID-19. Ook wel ‘het coronavirus’ genoemd. Je hoeft de tv maar aan te zetten of de krant maar open te slaan. Het domineert de headlines. En dat is ook meer dan logisch. De wereld staat op zijn kop door dit nare virus. ‘Ga niet naar buiten als het geen noodzaak is’, luidt het advies. Ehm.. en een wandeling maken dan? Of hardlopen of fietsen?

Het mag (nog), maar let wel op
Vooralsnog mogen we in Nederland nog naar buiten. Voor boodschappen en werk. Maar ook voor een wandeling of hardloopsessie. Let wel: ga alleen. Houd afstand. Als je alleen in het bos gaat hardlopen, lijkt het gewoon te kunnen. Ga niet eigenwijs toch in groepjes afspreken. Kom je bekenden tegen? Geef geen high five, zwaai even en loop met een boog om elkaar geen. Niet gezellig. Wel noodzakelijk.

“In je uppie het bos in. All by yourself…”

Train, maar draaf niet door
Ga je de deur uit voor een hardlooptraining? Let dan op de intensiteit. Houd de afstanden wat korter dan normaal en houd ook het tempo comfortabel. Doe je dat niet, dan pleeg je een aanslag op je immuunsysteem, waardoor je meer vatbaar bent voor virussen. En dat kan ik me voorstellen. Toen ik zo’n maand geleden nog voor de marathon van Rotterdam trainde, tikte ik regelmatig afstanden van bijna 30 kilometer aan. Ik vond het heerlijk om 3 uur onderweg te zijn (ja, echt), maar eenmaal thuis op de bank voelde ik dat mijn lijf enorm had moeten presteren. Je hele lijf moet daarna nog enorm aan de bak om te herstellen. Dan kun je er echt geen griepje bij hebben.

“Je hele lijf moet daarna nog enorm aan de bak om te herstellen.”

Stop met snotteren
Ben je al ziekjes? Ga dan niet. Rust uit. Ik krijg onderweg met hardlopen vaak een loopneus. Ook als ik niet verkouden ben, dan komt de boel los zeg maar. Ik ben vast niet de enige, want ik zie regelmatig lopers en fietsers hun neus langs de kant van de weg legen. Niet zo fris, en al helemaal niet nu. Snuit je neus gewoon even in een zakdoek. Dan verspreid je ook geen virussen in de lucht of op de grond.

Tot slot: eet en drink voldoende en denk aan je nachtrust. En aan elkaar.

Stay fit. Stay strong. Stay safe.