De Mont Ventoux te voet

De Mont Ventoux te voet

maart 19, 2020 0 Door hikeandrun

Vanuit diverse plekken in Zuid-Frankrijk kun je wel een glimp van de Mont Ventoux opvangen. De naam Mont Ventoux komt van Vent, dat wind betekent. En dat voel je! Het kan op de top flink koud zijn en er zijn windsnelheden gemeten van 300 km per uur! Met zijn bijna 2000 meter hoogte kan de Mont Ventoux zich met recht de reus van de Provence noemen. De berg is vooral bekend bij fanatieke fietsers, maar ook voor wandelaars heeft deze berg een mooie route in petto. Op zoek naar een mooie route zonder massa’s toeristen? Kies dan voor de GR4. In deze blog vertel ik je meer.

Uitdagende klim
De Mont Ventoux is via de weg met de auto of fiets te bereiken. Daarnaast is er een GR4-route (‘Grande Randonnée’) voor wandelaars. Wij hebben natuurlijk voor de wandelroute gekozen, alhoewel we ook meerdere keren met de auto omhoog zijn gegaan. Met de fiets staat nog op de planning 😉. In ongeveer 2 uur ben je vanaf Mont Serein op de top. De wandelroute was echt verrassend mooi en rustig! Het gros van de toeristen kiest voor de verharde weg. De GR is echt een aanrader als je een alternatieve en rustigere route zoekt met prachtige uitzichten. Trek wel goede wandelschoenen aan, want het pad is soms erg stijl en ligt op de puinhellingen vol losse stenen. Goede grip is onmisbaar! Het leuke aan de wandeling is dat je door verschillende soorten natuurgebied loopt. Het begin voelt aan als een boswandeling. Overal bomen in allerlei soorten en maten. Naarmate de hoogtemeters oplopen, verdwijnen langzaam de bomen en planten. De Mont Ventoux is dan ook de kale berg die ver boven de boomgrens uitsteekt.

“Het leuke aan de wandeling is dat je door verschillende soorten natuurgebied loopt.”

Geweldige vergezichten
Onderweg wordt het uitzicht steeds mooier. Zeker als de bomen verdwijnen kun je steeds verder kijken. We kwamen onderweg nog een kudde berggeiten tegen. Ze stonden op een partij rotsen die bijna recht omhoog liep. Fascinerend hoe die beesten kunnen klimmen op deze steile stukken! Waar het pad in het begin duidelijk is, moesten we later soms wel even zoek naar de juiste weg. Zo waren we in het kale gebied wat te ver doorgelopen, waardoor we ons boven een afgrond bevonden. Dat was wel even spannend. Gelukkig lukte het ons om weer voorzichtig en zonder misstap om te keren. Eenmaal boven bevind je je al gauw tussen de wielrenners en gezinnen die met de auto omhoog zijn gekomen. Voordeel van te voet is dat je ook echt op de top kunt komen, iets wat veel toeristen te veel moeite lijken te vinden waardoor ze gewoon in de buurt van hun auto blijven voor een foto.

“Voordeel van te voet is dat je ook echt op de top kunt komen.”

Praktische info: start de route vanaf Mont Serein
De GR4 kun je het best beginnen vanaf de parkeerplaats bij Mont Serein op 1413 meter hoogte. Je loopt rechtdoor over het asfalt tot je na een paar minuten rechts een onverhard bospad in kunt slaan. Hier begint de rood-witte markering van de GR4. De route kent 540 hoogtemeters. Goede wandelschoenen zijn een must! De route begint verhard, maar naarmate er meer puinhellingen komen moet je wel stevig in je schoenen kunnen staan. De heenweg duurt ongeveer 2 uur. Wij hebben dezelfde weg ook weer teruggelopen, dan ben je in minder dan 1,5 uur weer beneden. Let wel op: naar beneden is soms moeilijker dan omhoog! Neem verder ruim de tijd, want zoals gezegd is het uitzicht onderweg en op de top erg mooi. Tussenstops om even te genieten of foto’s te maken zijn aan te raden. 

Tip: ga ook bij zonsopgang of ondergang
Verblijf je op een camping of hotel in de buurt? Ga dan ook eens aan het eind van de dag, of juist heel vroeg, de Mont Ventoux op. Kan te voet, maar aangezien je dan een deel in het donker loopt is met de auto wellicht handiger 😉 Wij zijn aan het begin van de avond nog een keer met de auto omhoog gereden. Kies het liefst een dag uit waarop het helder is. Eenmaal boven heb je echt een hele mooie zonsondergang. Je ziet de zon letterlijk zakken achter de andere bergen. De lucht kleurt paars, roze, oranje en rood. Aan de ene kant is het al donker en zie je sterren verschijnen, terwijl aan de andere kant de bergen nog verlicht worden door een rode gloed van de laatste zonnestralen. Su-per-mooi!

“De lucht kleurt paars, roze, oranje én rood.